In de afgelopen vier jaar hebben ongeveer driehonderd vrouwen eicellen in laten vriezen op sociale indicatie. De belangstelling voor het bewaren van eicellen ‘voor later’ is klein, concludeert de Volkskrant na een rondgang onder dertien ivf-klinieken.

De meeste vrouwen – 286 – werden behandeld in het AMC, initiatiefnemer van de mogelijkheid van invriezen van eicellen. In dit ziekenhuis is onlangs de eerste ivf-behandeling begonnen waarbij de ingevroren eicellen worden gebruikt. Ook stelt het ziekenhuis vast dat enkele vrouwen die voor duizenden euro’s hun eicellen lieten invriezen, spontaan zwanger werden en hun eicellen nu soms willen doneren aan de eicelbank.

In het Rotterdamse Erasmus MC werden van zestien wensmoeders eicellen ingevroren. Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle werden van enkele vrouwen eicellen ingevroren. Ook bij het UMC Utrecht ‘loopt het geen storm’. Andere ziekenhuizen verwijzen door naar andere centra. Volgens een woordvoerder van het Maastricht UMC haken vrouwen vooral af door de hoge kosten van de behandeling, die voor eigen rekening zijn.

De Volkskrant: Mogelijkheid invriezen eicellen weinig gebruikt