Nieuwsuur: 28 september 2019.

Een grote meerderheid van de kinderartsen die zich vaak bezighouden met ongeneeslijk zieke kinderen, wil dat euthanasie of actieve levensbeëindiging bij jonge kinderen mogelijk wordt.

Uit de onderzoek onder 34 betrokken artsen die zijn geïnterviewd en een enquête onder 38 artsen die ervaring hadden met levenseindezorg bij kinderen van 1-12 jaar bleek, zie medische beslissingen rond het levenseinde bij kinderen (1-12) door Marije Brouwer ea.,  dat 84 procent van gespecialiseerde artsen hier voor is. Het onderzoek is eerder vanavond aangeboden aan de Tweede Kamer.

Nu is euthanasie voor kinderen onder de twaalf verboden omdat kinderen tot die leeftijd niet wilsbekwaam zijn, een essentiële voorwaarde voor euthanasie.

“Uit het onderzoek blijkt dat artsen nu geen actieve levensbeëindiging toepassen bij jonge kinderen. Ze houden zich dus aan de wet, maar ze worstelen er wel heel erg mee”, zegt hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen van het UMCG die het onderzoek leidde. “Artsen hebben nu geen goede instrumenten om hiermee om te gaan.”

Lees hier het gehele bericht