Het Schotse Hof van Beroep in Edinburgh woensdag heeft twee rooms-katholieke verloskundigen in het gelijk gesteld. Op grond van gewetensbezwaren willen ze niet meewerken aan het uitvoeren van abortussen.

Maria Doogan (58) en Concepta Wood (52), die beiden een baan hebben in een ziekenhuis in Glasgow, hebben nu officieel het recht om te weigeren mee te helpen bij een abortus. Een eerdere rechtzaak verloren ze. Toen oordeelde de rechter dat de twee vrouwen vanwege hun coördinerende functie niet daadwerkelijk betrokken zijn bij het uitvoeren van een abortus en derhalve hun werk naar behoren moeten uitvoeren.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat het uitvoeren van een abortus niet alleen de medische ingreep betreft, maar ook het gehele proces voor de behandeling. Volgens kranten als The Guardian kan het oordeel van de rechter grote gevolgen hebben, nu de rechtbank medisch personeel dat medewerking bij een abortus weigert op religieuze gronden of gewetensbezwaren, in bescherming neemt.

De Gezondheidsraad van Schotland (NHS) heeft kennis genomen van de uitspraak en laat die doorlichten door juristen, aldus de Daily Mail. De Gezondheidsraad was het in een eerder stadium niet eens met de opvattingen van Doogan en Wood.

Doogan zit sinds maart 2010 vanwege ziekte thuis en Wood werd na haar weigering overgeplaatst naar de kraamafdeling.