Afgelopen week zijn door het coördinatiekantoor in Brussel meer dan één miljoen steunbetuigingen geregistreerd voor het Europees burgerinitiatief Eén van ons. Hiermee voldoet het burgerinitiatief aan al de voorwaarden die gesteld zijn door de Europese Commissie om de voorgestelde wetswijziging ter tafel te brengen.

Dit meldt de Nederlandse nationaal coördinator van het Europees burgerinitiatief, die tevens onderstreepte dat de inzameling van handtekeningen door zal gaan tot 1 november 2013.

Het Europees burgerinitiatief vraagt om juridische bescherming van het menselijk leven en de waardigheid daarvan in de EU vanaf de bevruchting.

Eén van ons is een van de eerste geregistreerde burgerinitiatieven in de Europese Unie. Het doel van het initiatief is in Europa de bescherming te bevorderen van het menselijk leven vanaf de conceptie – binnen de mogelijkheden van de bevoegdheden van de EU. Het burgerinitiatief Eén van ons vraagt de Europese Commissie de menselijke waardigheid vanaf de bevruchting te respecteren en een einde te maken aan de financiering van activiteiten waarbij menselijke embryo’s worden vernietigd op terreinen van volksgezondheid, wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingssamenwerking.

Eerder hadden elf landen, waar onder Nederland, het vastgesteld minimum aantal steunbetuigingen verzameld. Hiermee werd voldaan aan het eerste criterium: minimaal zeven EU landen dienen  het vastgesteld minimum aantal steunbetuigingen Met het bereiken van één miljoen wordt voldaan aan het tweede criterium.

Begunstigers van het initiatief zijn lid van een burgercomité, samengesteld uit burgers van Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Polen, met steun van persoonlijkheden en organisaties binnen alle lidstaten van de EU.

Het burgerinitiatief wordt in Nederland ondersteund door diverse politieke partijen en maatschappelijke organisaties.

Voor verdere informatie: Michael van der Mast, nationaal coördinator Europees burgerinitiatief Eén van ons Adres: Postbus 3098, 3101 EB Schiedam. E-mail: eenvanons@gmail.com Mobiel: +31 (0)6 48270406

Websites: www.oneofus.eu, www.demenselijkewaardigheid.nl, www.demenselijkewaardigheid.nl