De ChristenUnie vindt dat er nog een aantal vragen beantwoord moeten worden rond de praktijk van embryodonatie, met name over de gevolgen voor de kinderen die hieruit geboren worden. De partij wil hierover een brief van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Dat zei Kamerlid Carla Dik-Faber woensdag naar aanleiding van het nieuws dat er weer een vrouw zwanger is uit embryodonatie. Het CDA ziet, net als de PvdA, geen bezwaren.

‘Embryodonatie stelt de kinderwens centraal. De kinderwens van ouders is zeer begrijpelijk’, vindt Dik-Faber. ‘Over het belang van het toekomstige kind lees ik echter niets. In hoeverre is dat gewogen? Hoe gaan de ontvangende ouders hun kind hierin begeleiden? Wat zijn de psychische, emotionele gevolgen voor een kind? Daarover tasten we in het duister’, stelt Dik-Faber.

Ethische kanttekeningen
‘De mogelijkheid om met ivf een zwangerschap te bewerkstelligen, leidt tot embryo’s die ‘over’ blijven. Het terugplaatsen van die embryo’s bij een ander echtpaar is technisch mogelijk, maar hier zijn zeker ethische kanttekeningen bij te plaatsen. Ik wil graag een brief van de minister ontvangen over medisch-ethische en juridische dilemma’s die deze bijzondere vorm van adoptie oplevert en hoe het belang van het kind hierbij geborgd wordt’, aldus het ChristenUnie-Kamerlid.

Het CDA heeft geen bezwaren tegen embryodonatie. ‘Vanuit de beschermwaardigheid van het leven is het juist wel mooi dat deze embryo’s toch hebben kunnen uitgroeien tot kinderen’, reageert de woordvoerster van Kamerlid Mona Keijzer.

Khadija Arib van de PvdA hamert op goede voorlichting voor zowel donoren als ontvangende ouders. ‘Bijvoorbeeld om te voorkomen dat er valse verwachtingen ontstaan, want het is niet bepaald een medisch eenvoudige handeling. Succes is lang niet altijd verzekerd, het aantal donoren is beperkt.’