Duiding
Levensbeëindiging door stoppen met eten en drinken

Het bewust weigeren van voedsel en vocht met het doel om het levenseinde te bespoedigen moet duidelijk worden onderscheiden van het ‘versterven als natuurlijk proces’ in de stervensfase.

Levensbeëindiging door te stoppen met eten en drinken wordt juridisch geduid met zelfdoding of poging tot zelfdoding. In Nederland zijn dit geen strafbare feiten. Een kerngezonde bejaarde met een authentiek doodsverlangen, kan helemaal zelf stoppen met eten en drinken. Dat sterven hoeft zich ook niet in eenzaamheid te voltrekken en kan straffeloos met medische begeleiding en relatief vrij van pijn en ongemak geschieden.

In 2015 hebben de artsenfederatie KNMG en beroepsvereniging van zorgprofessionals V&VN een gezamenlijke handreiking gepresenteerd: ‘Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen’. In deze handreiking wordt het weigeren van eten en drinken door een patiënt vergeleken met het weigeren van een behandeling waar het overlijden op volgt, zoals het weigeren van toediening van antibiotica, beademing of palliatieve chemotherapie. In deze context wordt het weigeren van eten en drinken niet als zelfdoding beschouwd, maar als gebruikmaking van het zelfbeschikkingsrecht (conform de schriftelijke weigering van art. 7:450 BW/WGBO). Een hulpverlener of mantelzorger mag dan geen voedsel en vocht toedienen.

Het zal duidelijk zijn dat bewust weigeren van eten en drinken, met als doel het leven te beëindigen vragen oproept. Sommige artsen en organisaties wijzen namelijk op deze mogelijkheid, wanneer de patiënt bijvoorbeeld een huisarts heeft die geen euthanasie wil uitvoeren, of als de zorgvuldigheidscriteria die de Euthanasiewet noemt niet van toepassing zijn op de patiënt.

Kritische kanttekeningen
Gewetensbezwaarden

Het wordt binnen de gezondheidszorg algemeen erkend dat hulpverleners gewetensbezwaren kunnen hebben tegen het uitvoeren van bepaalde handelingen. Het niet betrokken willen zijn bij de voorbereiding of uitvoering van levensbeëindiging op verzoek of hulp bij zelfdoding is een voorbeeld van zo’n situatie.

In tegenstelling tot euthanasie en hulp bij zelfdoding – in de zin van de Euthanasiewet- is er bij het bewust afzien van eten en drinken geen directe relatie tussen handelingen van de hulpverlener en het bespoedigen van het levenseinde. Wel kan worden betoogd dat de hulpverlener de patiënt faciliteert om het zelfgekozen levenseinde te bespoedigen. Dit kan gewetensbezwaren opleveren. Hulpverleners die gewetensbezwaren hebben, kunnen de zorg overdragen aan een collega. Zij moeten dan wel zorg blijven verlenen tot het moment van de overdracht (vanuit de plicht tot goed hulpverlenerschap conform art. 453 WGBO). Problematischer is het in bovengenoemde situatie voor onder meer hulpverleners en verpleegkundigen die in dienstverband werken. Het is dan moeilijk het beroep naar gewetensvrijheid uit te voeren, vooral als de werkgever het recht op gewetensvrijheid niet respecteert.

Versterven als natuurlijk proces

Versterven kan worden omschreven als het natuurlijke proces van uitdrogen in de laatste levensfase. De stervende patiënt gaat steeds minder eten en drinken, omdat het lichaam daaraan geen behoefte meer heeft. Het lichaam droogt vervolgens uit, de patiënt wordt steeds suffer en slaapt tenslotte in. Dit is een gebruikelijke wijze van sterven die veelvuldig voorkomt. Wanneer versterven op deze wijze wordt omschreven, roept dit in het algemeen geen vragen.

Versterven roept wel vragen op wanneer de uitdroging van de patiënt een gevolg is van onvoldoende zorg, bijvoorbeeld wanneer er te weinig tijd is om hem of haar voeding te geven.

Koppeling naar wet
Jurisprudentie

2007/23 Beklag ter zake van niet strafrechtelijk vervolgen wegens moord of levensbeëindiging op verzoek; geen gedwongen verstervingsproces: beklag afgewezen Gerechtshof ’s-Gravenhage (mrs. Noordam, Van den Broek en Van Strien) d.d. 5 april 2007.

Kom op voor de gewetensvrijheid

Katholiek Nieuwsblad, 8 december 2017, Opinie Wie in de gezondheidszorg werkt, heeft een recht op erkenning van zijn of haar gewetensbezwaren. Dat lijkt logisch, maar in concrete gevallen kan het moeilijk…

Euthanasie, Hulp bij zelfdoding
Euthanasie contrair aan medisch handelen
Jaargang 31 - 18 december 2024

November 2024 Voorwoord “Euthanasie contrair aan medisch handelen”  Nog onlangs (november 2024) liet de Vereniging van Nederlandse Psychiatrie weten in gesprek te zijn met een groep psychiaters die een glijdende…

Thema's aangaande Levenseinde (PVH), Euthanasie
“Euthanasie contrair aan medisch handelen”: congresverslag 28 oktober 1999
Jaargang 31 - 18 december 2024

Ten geleide Deze bundel vormt de neerslag van wat tijdens het congres: Euthanasie contrair aan medisch handelen…, gehouden te Driebergen op 28 oktober 1999, is uitgesproken. De samenstelling volgt de…

Euthanasie
Euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden in België: twee opmerkelijke rechtszaken
Jaargang 31 - 5 oktober 2024

5 oktober 2024 Inleiding Op de voorbije jaarlijkse ledenvergadering van de Juristenvereniging Pro Vita (JPV) heeft mr. Patrick Garré een korte analyse gegeven van twee opmerkelijke rechtszaken uit België in…

Euthanasie, Palliatieve zorg
Het EHRM bevestigt de afwezigheid van een recht op zelfdoding en promoot palliatieve zorg
Jaargang 31 - 16 augustus 2024

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft een langverwachte uitspraak gedaan in verband met het levenseinde in de belangrijke zaak Karsai tegen Hongarije. Hierin bevestigde het Hof…

Euthanasie, Abortus, Abortus
De regeringsvorming in België: wat met de ethische thema’s?
Jaargang 31 - 2 augustus 2024

  2 augustus 2024   Inleiding Op 9 juni 2024 vonden er in België regionale, federale en Europese verkiezingen plaats. Aan Vlaamse zijde waren vooral Vooruit (Vlaamse socialisten) en Vlaams…

Thema's aangaande Levenseinde (PVH), Euthanasie
Euthanasie in België anno 2022: niks nieuws onder de zon?
Jaargang 30 - 2 april 2023

In februari 2023 gaf de Belgische Federale Controle- en Euthanasiecommissie (FCEE), onder meer verantwoordelijk voor de controle op de euthanasiewet, een persmededeling uit met een kort overzicht van de ontwikkelingen…