De man van een terminale patiënte in Ierland mag zijn echtgenote niet assisteren bij euthanasie. Dat heeft het Ierse hooggerechtshof maandag bepaald, berichtte de BBC. Op het helpen van iemand anders met het plegen van zelfmoord staat maximaal 14 jaar celstraf.

Maria Fleming (59) is in het laatste stadium van multiple sclerose en is niet in staat haar eigen leven te beëindigen. De voormalig hoogleraar wil dat haar man haar helpt te sterven, maar zonder dat hij daarvoor in de gevangenis komt. Ze spande een rechtszaak aan tegen de Staat, maar die heeft ze nu verloren.

Volgens haar advocaten discrimineert het verbod op assistentie bij zelfmoord zwaar gehandicapte personen, omdat het plegen van zelfmoord sinds 1993 niet meer in het strafrecht staat. Fleming zou volgens de advocaten dezelfde rechten moeten hebben als mensen die lichamelijk wel in staat zijn zelfmoord te plegen. Het was de eerste keer dat er in Ierland zo’n zaak werd aangespannen.

Fleming kan alleen haar hoofd nog bewegen, ze kan niet meer slikken en heeft voortdurend pijn. Haar man Tom Curran verzorgt haar. Het paar heeft twee volwassen kinderen.